FBC PANTHERS LIBEREC

Oficiální stránky florbalového klubu

Gothia cup 2024

Gothia cup 2024

Gothia cup 2024

Gothia cup 2024


Až do vzdáleného Švédska zamířil výběr kategorie mladších žáků Fbc Panthers Liberec na největší světový mládežnický turnaj ve florbalu Gothia Innebandy cup. Ten se odehrál v termínu 3.-7.1.2024 v Göteborgu.

Příprava na toto mezinárodní klání začala již se zahájením sezóny, kdy jsme hráče o chystané účasti informovali. Přidán byl i speciální trénink a motivačně jsme Gothia cup používali jako „nástroj“ pro vyžadování náročnějších a intenzivnějších tréninkových jednotek.

Konkrétní cíle jsme si nestanovili, ale shoda o dobré sportovní reprezentaci panovala vzájemně.

Cesta autobusem a dvěma trajekty byla komplikovaná a trvala bezmála 22 hodin. Po příjezdu do Göteborgu jsme se ubytovali ve třídě na jedné z místních škol. Času na odpočinek příliš nebylo a druhý den nás čekal ostrý test.


Základní skupina

Premiéra proti týmu Fbc Pittbuls Kolín se povedla náramně a pohodlně jsme zvítězili 8:0. V odpoledním utkání jsme pak přehráli Fbc Kalmarsund Ungdom1 v poměru 5:1.

Druhý hrací den se proti nám na úvodní buly postavil další český tým, jímž byla Fbs Slavia Plzeň. Začátek nám vyšel a uklidnili jsme se vstřelenými brankami znamenající dvougólové vedení. Vždy, když se soupeř dotáhl, tak jsme dokázali rychle zareagovat a otupit jeho nápor. Výhra 6:4 byla zasloužená. Tento ranní a také odpolední zápas s domácím výběrem Pixbo se odehrály v nové Wallemstam aréně, která má své vlastní „florbalové“ kouzlo.

Dostáváme se tak ke čtvrtému kvalifikačnímu zápasu skupiny, ze které si postup do A play-off zajistí 2 nejvýše postavená družstva. Lépe do něj vstupuje Pixbo a brzy prohráváme 0:2. Snížení však „žluto-modrou“ vlnu z Liberce nastartuje a po vyrovnání herně ovládá zbytek matche. Světelná tabule k velkému údivu místních po závěrečném klaksonu ukazovala skóre 5:2 pro Fbc Panthers Liberec. Večerní duel již s jistotou postupu proti norskému Ellingsrud Tigers sváděl k podcenění, ale i zde jsme k zápasu přistoupili zodpovědně a dominovali jednoznačně 9:0.


Play-off

Osmifinále

Tým si začal uvědomovat důležitost zápasu, který je pomyslnou dělící čárou mezi úspěchem a neúspěchem. V kabině panovala mírná nervozita, ale zároveň odhodlání tuto překážku v podobě švédského Eken IBK zdolat. Podařilo se a po výsledku 6:3 jdeme dál. Začínáme vnímat podporu příznivců z domoviny, motivující vzkazy, povzbuzování. Závazek a současně energie při narůstající únavě a náročném programu. Není důvod si nevěřit a zkusit překonat další článek vyřazovací části pavouka play-off A.


Čtvrtfinále

Proti je však český Fbs Olomouc. Povedený začátek a vedení, které navyšujeme až na 4:1 se rozplyne během 4 minut, kdy olomoučtí otáčejí průběh zápasu ve svůj prospěch na 4:5 a navíc herně berou otěže zápasu do svých šikovných florbalových rukou. Podaří se nám vyrovnat, ale zápas je nadále napínavý. Kritickou chvíli při oslabení zvládneme a gól z našich hokejek přináší vedení. Dalšími dvěma trefami se dostáváme k medailovému snu. Vítězíme 8:5 a postupujeme do semifinále. Propuká euforie celé výpravy. Víme, že tady se může udát cokoliv.


Semifinále

Přichází moment pro trenéry zcela ojedinělý. Tým vyzařuje velkou mentální sílu a sebevědomí nabyté předešlými výsledky a vnitřně je nastaven pro co nejdelší možné pokračování v „tournamentu“. Koučink vyžaduje jen ojedinělé reakce na průběh zápasu. Přehráváme švédský Fbc Kalmarsund Ungdom 14:8 a postupujeme do finále!!!


Finále

Přesouváme se do haly, kde se odehrávají finálové duely. Pořadatelé přichystali oficiální ceremoniál s nástupem hráčů a hymnou pro finalisty. Ta je pro oba stejná. Na druhé straně totiž stojí celek TJ Znojmo LAUFEN CZ. Začíná se opatrně, ale soupeř se ujímá vedení, které postupně navyšuje. Hraje vyspěle takticky a naše příležitosti ke skórování končí na neprostupném brankáři. Vítězí lepší tým výsledkem 4:0.

Přichází zklamání, ale také sportovní gesto našich hráčů, kteří spontánně dokráčí k pódiu pro vítěze a aplaudují svému přemožiteli, který je dekorován nejcenějšími medailemi.

S cennými kovy se dostává i na nás a začínáme vnímat čeho jsme dosáhnuli. Nálada se vrací k té pozitivní a přichází pocit radosti.

Severská mise „completed“. Základem úspěchu byly nepochybně sportovní výkony, ale též atmosféra v týmu, která se pak přenesla na hřiště a udržovala klid i ve složitějších fázích zápasu. Kluci si sami vytvořili soudržnou partu a navodili vnitřně pohodové prostředí.

Nelze opomenout i povzbuzování doprovodného týmu v čele s bubeníkem a nádherné přivítání od našich příznivců při návratu do Liberce.


Sestava: M.Šic, F.Masini - K.Valášek, V. Kavan, J.Střižík, T.Sedlák, J.Daněk, V.Kopic - T.Isach, Š.Doubrava, J.Helebrant – T.Helebrant, D.Kyloušek, H.Koutník - V.Bečka, J.Horáček, L.Vaněk

Trenéři: Š.Doubravová, M.Netolický, Ňéma

 

Poděkování vedení klubu za podporu.



Martin Němeček, 13.01.2024 17:00

Další články

Brno OpenGame 2024

Brno OpenGame 2024Martin Němeček, 25.06.2024 15:06

Hrádek n./N. Open_2024

Hrádek n./N. Open_2024Martin Němeček, 09.06.2024 14:29

Prague Floorball cup Spring 2024

Prague Floorball cup Spring 2024Martin Němeček, 20.05.2024 22:16

Rozpis tréninků 2023/2024

Nová florbalová sezóna se nezadržitelně blíží a všichni trenéři se už těší na mladé pantery i panterky. Níže naleznete rozpis tréninků, které se budou konat na halách míčových sportů. Nábor nových hráčů i hráček probíhá v rámci tréninků jednotlivých kategorií podle ročníku narození. Stejně tak se na nové kamarády těšíme v sobotu 9.září na akci SportLive v Home Credit Aréně od 9 do 16 hodin.Tomáš Szabo, 25.08.2023 19:23

Florbalové vybavení od partnera EXE SPORT

Víš, že máme u našeho partnera EXE SPORT připravenou výhodnou nabídku?Tomáš Szabo, 12.05.2023 07:53