FBC PANTHERS LIBEREC

Oficiální stránky florbalového klubu

z Panthera až do pozice nejlepšího střelce Superligy

z Panthera až do pozice nejlepšího střelce Superligy

přinášíme Vám exkluzivní rozhovor s nejlepším střelcem letošního ročníku Superligy Filipem Smutným. Ač věkem stále junior, dokázal soupeřova konta zatížit skvělými 34 brankami. Níže v článku si přečtěte rozhovor, který Panhterům Fíla poskytl.

    Ahoj Filo, mohl by ses nám ve zkratce představit?

Ahoj, jasný! Je mi 17 let, hraju florbal, chodím do druhého ročníku na gymnáziu Jeronýmova a jsem milovník sportu. 

Jak ses dostal k florbalu, kde si s ním začínal a kdo tě k němu přivedl?

K florbalu jsem se dostal na základní škole, kde byl florbal jako kroužek. Od 5 let jsem hrál hokej a protože florbal je velmi podobný sport, tak jsem ho chtěl zkusit taky. Dlouho jsem oba sporty dokázal dělat paralelně, jenže v 15 letech jsem se už musel definitivně rozhodnout, jakou cestou chci kráčet dál a vyhrál florbal.

Pěknej dres :-)

Tak určitě 😊 Docela dlouho jsem v pantherských barvách nastupoval do bojů a našel jsem u Pantherů bezva partu, moc rád na ty časy vzpomínám! Je ale známo, že vždycky musí něco skončit, aby něco nového mohlo začít… No a ještě k tomu číslu dresu - 34 mě bude provázet celou florbalovou kariéru, na letošní sezónu nikdy nezapomenu a budu se snažit tohle číslo v dalších sezónách překonat 😊( pro vysvětlení - 34 je počet branek, které „Smutňas letos vsítil superligovým soupeřům)

Jak na florbalové začátky vzpomínáš a kdo byli tvoji první trenéři?

Vzpomínám na ně jen v tom nejlepším. Rozhodně si pamatuji na úspěch, kdy se nám se stržema v roce 2017 podařilo vyhrát tou dobou velmi dobře obsazený a prestižní turnaj Nisa Open. Moji první trenéři byli Jan Burkoň (Burák), Tomáš Szabo (Sabič), Jan Obermann (Pádlo). Bylo by fajn, se někdy zase společně potkat na hřišti 😊. Zapomenout nesmíme ani na tvého tátu Jirku, který s nimi tehdá tvořil trenérský tým.

Sleduješ ještě po očku tvůj bývalý klub?

Ano, někdy se na výsledky podívám. Nejvíc teď mužskou kategorii a přeji jim jen samé úspěchy!

Je pravda, že florbal hraje i tvůj mladší brácha Kuba? Jak mu to jde?

Ano je to tak. Jde mu to moc dobře, dává do toho vše a snaží se být pořád lepším, což mě opravdu těší. Pokud bude pokračovat, má před sebou zajímavou a slibnou florbalovou budoucnost. On se ale ještě věnuje baseballu, který ho taky moc baví a řeší stejné dilema, jako já kdysi… 😊

Pojdme do současnosti...Kdy jsi se přidal k týmu (organizaci) fbc Liberec?

Tuším, že to byla druhá polovina prvního roku ve starších žácích. Pamatuji si, že jsem přecházel během sezóny. To jsem hostoval. Definitivně jsem přestoupil, až když se mi rýsovala nabídka hrát v extralize.

Věkem jsi ještě junior, přesto si ovládl krále střelců superligy, čekal si takový nástup a jak bys vůbec sezonu zhodnotil?

Nečekal, vůbec ne. V 17 letech je to něco neskutečného a pro mě stále neuvěřitelného. Z pohledu individuálních výkonů hodně pozitivně. Skvěle jsem se na sezónu připravil, ale že bych čekal takové výkony, to opravdu ne. Nicméně mi sezóna ukázala věci, na kterých je potřeba ještě zapracovat. Jsem rád, protože mě to posune o krok dopředu a pomůže mi to být zase lepším a to chci! Za tým to byla taky povedená sezóna, až na poslední zápas v základní části se nám povedlo splnit předsezónní cíl a výkony v play-off byly vynikající.

Jaké jsou další postupné kroky v kariéře? čeká tě juniorské MS, neláká tě i dospělá repre?

Rozhodně láká a je to jeden z dlouhodobějších cílů. Teď se ale nejvíc soustředím právě na mistrovství světa juniorů v roce 2023, kam bych se chtěl určitě dostat a s týmem udělat co nejlepší výsledek. Parta je super a doufám, že pomůžu, jak nejvíc budu moct.

Co nějaká zahraniční štace, nelákalo by Tě to?.. případně kde by to mělo být?

Zahraničí mě taky láká. Nejvíc švédská superliga, ale švýcarská, ani finská liga rozhodně nejsou stranou 😊 Zkušenosti by určitě byly cenné.

Tak Ti budem přát až se zadaří, jako Panťáci jsme na Tebe fakt pyšní. Moc díky za rozhovor.

Vůbec není zač, také moc děkuju a opravdu si vážím této nabídky k rozhovoru! I já přeji celému klubu Panťáků jen samé úspěchy a hodně zdaru!

Jan Obermann, 12.03.2022 13:20

Další články

Gothia cup 2024

Gothia cup 2024Martin Němeček, 13.01.2024 17:00

Rozpis tréninků 2023/2024

Nová florbalová sezóna se nezadržitelně blíží a všichni trenéři se už těší na mladé pantery i panterky. Níže naleznete rozpis tréninků, které se budou konat na halách míčových sportů. Nábor nových hráčů i hráček probíhá v rámci tréninků jednotlivých kategorií podle ročníku narození. Stejně tak se na nové kamarády těšíme v sobotu 9.září na akci SportLive v Home Credit Aréně od 9 do 16 hodin.Tomáš Szabo, 25.08.2023 19:23

Florbalové vybavení od partnera EXE SPORT

Víš, že máme u našeho partnera EXE SPORT připravenou výhodnou nabídku?Tomáš Szabo, 12.05.2023 07:53

Sezóna 2022/23: začínáme v pondělí 5.září

Informace k nové sezóně. Rozdělení kategorií podle ročníků. Časy a místa tréninků.Tomáš Szabo, 21.08.2022 17:06

Panteři mění svůj název a logo klubu

Vzhledem k platnosti nového zákona na ochranu zvířat vydaného už loni Ministerstvem domácích mazlíčků je nucen klub FBC Panthers Liberec změnit od 1.dubna název a logo klubu. Od tohoto data je totiž zakázáno použití jmen a obrázků zvířat pro sportovní a jiné účely.Tomáš Szabo, 01.04.2022 11:11